Starkt sista LKAB-kvartal 2017

LKAB vände en förlust på 1 677 Mkr år 2016 till en vinst på 6 024 Mkr i fjol. Det visade LKAB:s bokslut som presenterades på torsdagen. För helåret redovisas ökade volymer, förutom förbättrat, och stärkt kassaflöde jämfört med föregående år.
– Fortsatt ökade volymer i kombination med ett högre järnmalmspris och en god efterfrågan på våra högförädlade och klimateffektiva produkter har stärkt konkurrenskraften under året, säger Jan Moström, LKAB:s vd och koncernchef.
Det fjärde kvartalet ifjol uppgick rörelseresultatet till 1 334 Mkr jämfört med året innan som visade minus 1 844 Mkr. Detta är främst en effekt av bättre resultat från säkringar av pris och valuta, den nedskrivning av anläggningstillgångar som gjordes under sista kvartalet 2016 samt lägre kostnader för avsättningar för samhällsomvandlingarna.
LKAB:s nettoomsättning steg också kraftigt från 2016 till 2017. Från 16 343 till 23 492 Mkr . Det förbättrade rörelseresultatet beror i huvudsak på högre marknadspriser på högförädlade järnmalmsprodukter och ett bättre utfall för säkringar av pris och valuta. Spotpriset på järnmalm låg lägre sista kvartalet 2017 jämfört med motsvarande kvartal året innan men premien vid försäljning av pellets var på en fortsatt hög nivå vilket kompenserade det lägre spotpriset under kvartalet.
LKAB levererade 7,3 (6,8) Mt sista kvartalet och LKAB:s strategi att maximera pelletsproduktionen ligger fast och av kvartalets totala leveranser utgjordes 81 procent av pellets. LKAB:s kunder efterfrågar fortsatt mer järnmalmspellets än vad som är kontrakterat. Att öka volymerna är centralt. Pelletsleveranserna för 2017 var de högsta någonsin och uppgick till 22,9 (22,7) Mt. Totalt uppgick leveranserna till 27,6 (27,0) Mt som är de högsta under 2000-talet. I strategin ligger också att successivt öka produktionen mot 35 Mt.
– Vi måste börja planera för nästa generations gruva, förädling och logistik – som kan leverera högre volymer av kvalitativa produkter till stålindustrin – med mindre resursuttag och mindre miljöpåverkan, säger Jan Moström.
Roger Suup (S)