Skyltning på minoritetsspråk fortsätter

Kiruna kommun är förvaltningsområde för tre minoritetsspråk. Det är samiska, finska och meänkieli. Ifjol öronmärkte kommunens minoritetsspråksamråd pengar för att skylta kommunens offentliga byggnader på våra minoritetsspråk. Först ut är badhusen i Karesuando, Vittangi och Svappavaara. För en tid sedan har även Sporthallen i Kiruna kompletterats med nya skyltar på minoritetsspråk.
Sverige har fem minoritetsspråk. Förutom de tre nämnda också jiddisch och romani. Ett stort antal kommuner i landet är förvaltningsområden för olika minoritetsspråk. Det är ett fåtal kommuner som har tre minoritetsspråk som Kiruna kommun. I statsbidraget som kommunerna erhåller är syftet att man ska utveckla arbetet med minoritetsspråken i sina respektive kommuner.
I Kiruna finns ett minoritetsspråksamråd där företrädare för de olika minoritetsspråken är ledamöter. Medlen från staten skickas formellt till kommunstyrelsen som är ekonomiskt ansvarig och kommunstyrelsen utser ordförande och vice ordförande i minoritetsspråksamrådet ur kommunstyrelsens ledamöter. Utifrån den beslutade budgeten tar sedan minoritetsspråksamrådet och fördelar medel till olika projekt som ligger i linje med statens och kommunens ambitioner och mål med minoritetsspråkmedlen.
Totalt får Kiruna kommun ca 1,1 miljoner statliga medel. I Kiruna finns en samordnare som arbetar med att utveckla arbetet med minoritetsspråken och samrådet fördelar ca 650 000 kronor årligen. Av dessa går ca 80 000 kronor till fortsatt skyltning 2018 för att ytterligare stärka minoritetsspråken i Kiruna kommun. Ifjol inleddes satsningen med badhusen i tre av våra byar och först ut i centralorten var Sporthallen som kompletterats med samiska och finska/meänkieli.
Ifjol tog också kommunstyrelsen beslut om att alla nya kommunala byggnader i exempelvis nya centrum ska skyltas på våra minoritetsspråk. Det ska ingå i investeringsbudgeten för varje projekt.
Roger Suup (S)