Satsa på lärarna
Den uppmaningen kommer från arbetsutskottet i kultur- och utbildningsnämnden som skickar uppmaningen vidare till kommunledningen dvs både den politiska ledningen och tjänstemannaledningen. Samma uppmaning kommer kultur- och utbildningsnämnden att fatta den 16 februari vid sitt sammanträde. Arbetsutskottet menar att den särskilda lönesatsningen kan ske inom befintlig och beslutad löneram men med en annan prioritering.
Regeringen (socialdemokraterna och miljöpartiet) och riksdagen har tidigare tagit beslut om stora och nya satsningar på skolan och lärarna. I fjol höst genomfördes det s k lärarlönelyftet som innebar att staten gick in med 10 miljarder kronor för att höja lärarnas löner. I Kiruna fick omkring 100 lärare och förskollelärare en genomsnittlig löneförhöjning i intervallet 2.500 – 3.500 kronor enligt förutsättningarna för lärarlönelyftet.
Nu vill alltså arbetsutskottet att fler lärare får del av lönesatsningen. Det var också intentionen från regeringen och riksdagen att kommunerna ska möta upp den centrala satsningen med en fortsatt lokal lönesatsning på lärarna. Det budskapet skickar nu arbetsutskottet till kommunstyrelsens arbetsutskott, som är tillika personalutskott, och den kommer att följas upp av att kultur- och utbildningsnämnden den 16 februari ställer sig bakom förslaget från arbetsutskottet.
Förslaget innebär som sagt var att inga ytterligare kommunala medel behöver tillskjutas utan att lärarna prioriteras i årets löneförhandlingar och att andra grupper prioriteras vid kommande lönerörelser. Skolan är nyckeln och kärnan i att bygga ett attraktivt samhälle och den särskilda satsningen på Kiruna kommuns lärare skulle bl a innebära både lättare att behålla och rekrytera lärare. Idag har vi en brist på lärare i hela landet och de närmaste åren kommer pensionsavgångarna i Kiruna att ställa stora krav på att attrahera nya lärare i konkurrens med andra kommuner.
Roger Suup (S) Ordförande kultur- och utbildningsnämnden