Otillräckligt, Gustav Fridolin!

I ett remissvar från Kiruna kommun angående fjärrundervisning i skolan konstaterar kommunen att regeringens förslag är ett steg i rätt riktning men helt otillräckligt. Remissen är adresserad till utbildningsminister Gustav Fridolin som ansvarar för utbildningsfrågor i regeringen.
Den statliga utredningen (SOU 2017:44) om ”Bättre möjligheter till fjärrundervisning och undervisning på entreprenad” som varit ute på remiss till kommuner och övriga intresseorganisationer öppnar ett litet fönster på glänt men är otillräckligt för att svara på kommunernas behov. Idag tillåts fjärrundervisning i grundskolan enbart i modersmål och studiehandledning. Utredningen föreslår att fjärrundervisning ska vara tillåtet i alla ämnen i grundskolans årskurs 7-9 men inte omfatta årskurserna 1-6. Den fortsatt snäva begränsningen kommer inte att möta exempelvis glesbygdsskolornas behov av fjärrundervisning, som ett komplement, även för årskurserna 1-6.
I en tid när lärarbristen blir alltmer alarmerande borde utredningen och i ett senare skede regeringen utöka möjligheterna för grundskolans alla årskurser att få bedriva fjärrundervisning i alla ämnen där det finns behov. Slutbetänkandets resultat ”beaktar inte glesbygdens utmaningar för skola idag. Ökade möjligheter bör kunna medges via ett ansökningsförfarande” skriver Kiruna kommun i sitt yttrande som kommunstyrelsens arbetsutskott klubbat.
Det finns också en begränsning i utredningens förslag om antalet undervisningstimmar för årskurserna 7-9 som får kritik från Kiruna kommun som ”bedömer att detta förhållande i praktiken innebär att alltför liten undervisningstid medges för eventuell fjärrundervisning”. Det här kommer inte att garantera elevens rätt till utbildning och kunskapsutveckling i perspektivet av såväl glesbygdsförhållanden som aktuell lärartillgång och även för nyanlända konstaterar kommunen i sitt remissvar. Det är en alltför begränsad möjlighet eller förbättring jämfört med idag.
Roger Suup (S) ledamot kommunstyrelsens arbetsutskott