Nytt miljardavtal klart mellan LKAB och Kiruna kommun

Nu är LKAB och Kiruna kommun överens om det tredje gruvstadsparksavtalet (GP3-avtal) samt avtal om Kirunabostäders bostadsbestånd och fjärrvärmen som omfattar nuvarande centrum. I direkt ersättning handlar det om ca 2 miljarder kronor. Till det kommer kostnaderna för de fastigheter LKAB ersätter med ny byggnad med motsvarande funktion i nya centrum.
– Nu är ytterligare ett viktigt steg taget i att säkra utvecklingen av Kirunas nya stadskärna, säger kommunalrådet Kristina Zakrisson. Vår inriktning har varit, och är fortfarande, att kostnaderna för stadsomvandlingen inte ska drabba Kirunaborna och att det som rivs ska ersättas med likvärdig funktion, kvalitet och volym. Den målsättningen tycker jag att vi lyckats uppnå även i detta avtal.
Utöver avtalet pågår ett arbete i en gemensam samverkansgrupp mellan LKAB, länsstyrelsen och Kiruna kommun som ska ta fram förslag på vilka kulturbyggnader som kan flyttas och var de i så fall kan placeras.
– Gruvstadsparkavtalen gör det möjligt för LKAB att fortsätta gruvdriften. Det tryggar tillväxt och jobben i gruvan samt ger kommunen förutsättningar att fortsätta utveckla en ny stadskärna, säger Jan Moström, vd och koncernchef LKAB.
Det nu slutna GP3-avtalet omfattar de centrala delarna av nuvarande centrum. Avtalet reglerar ersättningen för infrastruktur som gator, vägar, vatten och avlopp som ska byggas upp i nya delar av samhället. Totalt handlar det om en yta som täcker gruvverksamheten fram till år 2028. I avtalet ingår även offentliga lokaler i området vilket i det här fallet är Parkskolan. Parallellt med avtalet om GP3 sluts också två avtal till. Dels med Kirunabostäder om bostadsbeståndet i centrum och dels med Tekniska Verken om fjärrvärmen. Samtidigt pågår dialog med privata fastighetsägare om ersättning för bostäder och kommersiella lokaler.
– Ersättningarna inom det här avtalet ger de förutsättningar som krävs för att bygga bostäder och handelsytor och det känns riktigt motiverande och spännande att vi kan vara med och bygga nya centrum, säger Sten Nyhlén, styrelseordförande i Kirunabostäder.
– För oss på Tekniska Verken innebär stadsomvandlingen att vi ska bygga nya vägar, vatten och avlopp, belysning och fjärrvärme. Vi vill hitta synergieffekter mellan flera olika delar av infrastrukturen för att både spara kostnader och miljön, säger Lars Törnman, styrelseordförande i Tekniska Verken.
Stadsomvandlingen sker i etapper. För varje etapp, det vill säga Gruvstadspark, upprättas ett avtal mellan Kiruna kommun och LKAB. Sedan tidigare finns två avtal om Gruvstadspark. Det första tecknades 2011 och det andra 2014. Avtalen ska täcka kostnaden för kommunen att bygga motsvarande funktion, kvalitet och volym i nya delar av Kiruna.
Hittills har LKAB avsatt 11 miljarder kronor för stadsomvandlingen i Kiruna och samhällsomvandlingen i Malmberget. Av den avsatta summan har man betalat ut 6,8 miljarder kronor.
Roger Suup (S)