Minoritetsspråk blir synliga i Kiruna
I år blir det en kraftfull satsning på att skylta offentliga byggnader både i centralorten och i byarna på kommunens tre minoritetsspråk som är samiska, finska och meänkieli. Det är innebörden av det budgetförslag som först kommunstyrelsen och nu kommunens minoritetsspråksamråd fastställt.
Det finns ett 20-tal förvaltningskommuner i Sverige för de fem officiella minoritetsspråken. Det är förutom samiska, finska och meänkieli även romani och jiddisch. Kiruna är en av få förvaltningskommuner som har tre minoritetsspråk. Länsstyrelsen i Stockholm och Sametinget fördelar årligen medel till förvaltningskommunerna och kommunerna redovisar vad man gjort för minoritetsspråkmedlen.
Kiruna kommun får ca 1,1 miljoner kronor årligen och sedan många år tillbaka finns ett minoritetsspråksamråd med representanter för de tre minoriteterna som efter inkomna ansökningar fattar beslut. Merparten av medlen har öronmärkts för ansökningar för att uppmuntra och stimulera de olika minoritetsspråken för både barn, elever och äldre. I år öronmärks 150.000 kronor för att satsa på att skylta och synliggöra en rikedom som minoritetsspråken innebär.
-Vi har gett i uppdrag till kommunkontoret att komma med förslag på vilka byggnader och andra lämpliga platser som ska skyltas på våra tre minoritetsspråk. Det är också ett av många syften med minoritetsmedlen.
Roger Suup (S) ordförande i minoritetsspråksamrådet