Mer än 300 procents ökning med Kirunakortet

Hösten 2011 prioriterade den politiska majoriteten ”avgiftsfri” kollektivtrafik avseende både lokaltrafiken och länstrafiken. För Kirunakortets symboliska 100-lapp ville man stimulera bussåkandet samt slå ett slag för miljön. Sedan införandet har antalet bussresenärer mer än tredubblats. Från 144.000 resenärer 2010 till drygt 480.000 resenärer 2016 dvs plus 333 procent.
Den politiska majoriteten vid införandet var Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Samelistu. Prioriteringen har fortsatt denna mandatperiod när också Moderaterna och Feministiskt Initiativ tillkommit som kommunledning. Ett av partierna som efter den första utvärderingen (i början av 2012) avslog en fortsatt satsning var Centerpartiet.
De första åren såldes ca 6.000 Kirunakort och det har successivt ökat till mellan 7-7.500 sålda kort per år. Samtidigt har antalet bussresenärer mer än trefaldigats. Från 144.000 till 480.000 passagerare.
Ett nytt avtal om lokaltrafiken trädde i kraft sommaren 2015 som gäller i fem år med möjlighet till förlängning i två år.. Då steg prislappen med 5 miljoner kronor men med ökad turtäthet under vardagar och fler turer på lördagar. Dessutom infördes busstrafik på söndagar som inte fanns inledningsvis när Kirunakortet introducerades.
Det är boende och mantalsskrivna i Kiruna kommun som är den huvudsakliga målgruppen. Under åren har asylsökande tillkommit liksom skolungdomar som studerar i Kiruna men är mantalsskrivna på annan ort. Nu föreslår kommunstyrelsens arbetsutskott att även högskolestuderande som läser i kommunen men är mantalsskrivna på annan ort också ska få möjlighet att köpa Kirunakortet. Gruppen beräknas omfatta ett 50-tal studerande. Kommunstyrelsen fattar slutgiltigt beslut måndag 29 januari.
Roger Suup (S)