Läxgruvan positivt stöd i skolan
Redan 2011 beslutade dåvarande Barn- och utbildningsnämnden (idag Kultur- och utbildningsnämnden) att starta Läxgruvan i alla kommunens skolor. Sedan dess utvärderas Läxgruvan årligen och både elever i de lägre årskurserna och deras föräldrar är mycket positiva till att eleverna varje vecka kan få extra läxhjälp i skolan.
Det visar årets utvärdering som kommer på upp på Kultur- och utbildningsnämndens möte den 18 maj. När Läxgruvan infördes hösten 2011 deltog skolorna i en tävling för att namnge läxhjälpen och en klass på Bergaskolan föreslog Läxgruvan som blev det vinnande förslaget. Nämnden har genom åren markerat vikten av en bra information till alla elever och föräldrar för att så många som möjligt ska nyttja möjligheten till extra läxhjälp. I utvärderingen finns också beskrivet hur skolorna informerar elever och föräldrar.
Läxgruvan är bland de yngre eleverna relativt välbesökt och populär. Det finns idag en ökad rutin att besöka Läxgruvan och nyttja möjligheten till läxstöd. Föräldrar till dessa elever upplever läxhjälpen som positiv – i någon skolenhet rentav en förmån – genom möjligheterna att arbeta i mindre grupp, få enskild lärartid och att kunna arbeta ikapp, få extra stöd samt göra eventuella läxor. Vid någon skolenhet behöver man uppmuntra eleverna att delta.
I de högre årskurserna sjunker nyttjandegraden att få läxhjälp. Eleverna upplever läxhjälpen som positiv och även deras föräldrar. Läxgruvan används flitigare inför prov. Läxgruvan anses också fylla en funktion avseende skolans likvärdighet då den tillförsäkrar alla elever möjlighet till läxhjälp eller studiestöd oavsett enskilda förutsättningar i övrigt. Läxgruvan är sedan dess införande för sex år sedan en särskilt viktig angelägenhet för både den tidigare och den nuvarande nämnden. Ambitionen är att Läxgruvan i samtliga skolor ska erbjuda två tillfällen per vecka för varje årskurs.
Roger Suup (S) ordförande Kultur- och utbildningsnämnden