Kraftig utbyggnad av fartkameror kan innebära fler jobb i Kiruna

Trafikverket bygger kraftigt ut antalet fartkameror över landet. Från dagens 1500 kommer det att bli 2250 fartkameror redan inom tre år. Det är en ökning med 50 procent och det kan i förlängningen innebära fler jobb i Kiruna där man identifierar fortkörare som fartkamerorna registrerat.
Huvudsyftet med fartkamerorna är inte att ta fast de som kör för fort utan att se till att människor inte dödas eller skadas i trafiken. Trafiksäkerhetskamerorna i landet räddar 20 liv om året och dessutom räddas drygt 70 personer per år från att bli allvarligt skadade i trafiken.
– Om alla höll hastighetsgränserna i hela trafiksystemet skulle mer än 100 liv sparas varje år, säger Gabriella Gulliksson på Trafikverket. En sänkning av medelhastigheten med 1 km/tim på hela det svenska vägnätet sparar ca 20 liv per år.
Trafiksäkerhetskamerorna placeras på vägar med mycket trafik, höga hastigheter och hög olycksrisk. Alla kameror placeras synligt och hastigheten är väl skyltad vid kamerorna så att alla kan köra lagligt. I varje kamera finns ett system som mäter fordonets hastighet med hjälp av radar. Endast de som kör för fort fotograferas och registreras.
Varje år tar fartkamerorna ca 300.000 bilder som ska identifieras. Ungefär 30 procent identifieras genom körkort och pass. Det inbringar runt 150 miljoner kronor om året. Med den fortsatta utbyggnaden finns det goda förutsättningar för Automatisk trafiksäkerhetskontroll (ATC) i Kiruna att utöka personalstyrkan. ATC är en enhet inom polisen.
Roger Suup (S)