Historiskt spillvärmeavtal gör Kiruna till klimatsmart stad

Tekniska Verken (TVAB) och LKAB har tecknat avtal om att nyttja spillvärme från LKAB:s pelletsverk till Tekniska Verkens fjärrvärmenät. Det innebär ett stort steg mot ett hållbart och klimatsmart samhälle. På sikt kan det också innebära Sveriges billigaste fjärrvärme.
– Med spillvärme från LKAB minskar behovet av andra bränslen, vilket minskar miljöpåverkan. Det är en viktig del i LKAB:s hållbarhetsarbete och viktigt för stadsomvandlingen i resan mot ett klimatsmart samhälle, säger Jan Moström, vd för LKAB.
Avtalet mellan TVAB (helägt dotterbolag till Kiruna kommun) och LKAB har föregåtts av diskussioner under ett flertal år. Med avtalet sätter man nu rejäl fart med arbetet.
– Det här kommer att gå hiskeligt snabbt, konstaterade Jan Fjordell, vd för TVAB. Redan hösten 2020 ska vi vara i drift med att använda större volymer spillvärme.
Parterna har granskat 8 olika tekniska lösningar för att hitta en optimal mix och win-win-situation för både LKAB och Tekniska Verken. Den tekniska lösning man nu valt innebär anpassningar och investeringar i storleksordningen 50-100 miljoner kr som ska vara klar om drygt två år när spillvärme kan användas storskaligt i fjärrvärmenätet.
– Vi är på väg mot Sveriges hållbaraste och klimatsmartaste kommun, sade Lars Törnman (S), styrelseordförande i Tekniska Verken.
När spillvärmen släpps på hösten 2020 med den nya kapaciteten då börjar också avvecklingen av avfallsförbränningen vid anläggningen efter Kurravaaravägen. Idag använder TVAB ungefär 75 % avfallsmaterial dvs hushållssopor i sina pannor, flis och torv svarar för 15 % av värmeproduktionen och spillvärmen bara för 5 %. På sikt kommer spillvärmen att svara för 90 % av uppvärmningen i fjärrvärmenätet. Ansamlingen av hushållssopor vid återvinningsanläggningen vid Kurravaaravägen kommer att avvecklas och i takt med att kraven på återvinning från statsmakterna successivt skärps så kommer den mindre mängden hushållssopor att skickas till sopförbränningsanläggningar på andra håll. I Kiruna startar också insamling av matavfall successivt från årsskiftet 2018/19 och ska vara fullt genomförd inom två år.
– Miljön är den stora vinnaren. Våra kunder får en grön, hållbar och billig fjärrvärme samtidigt som vi minimerar utsläpp av CO2 och andra växthusgaser i vår produktion av energi, säger Jan Fjordell.
Om vi blickar in i framtiden så kommer markdeformationerna från gruvbrytningen att påverka Tekniska Verkens anläggningar ungefär år 2035. Då blir det förhandlingar om inlösen av TVAB:s anläggningar som då avvecklas.
Bildtext: Thomas Björnström, avdelningschef TVAB, Jan Fjordell, VD TVAB, ser på när Jan Moström, VD LKAB, skriver under avtalet. Till höger Lars Törnman (S) styrelseordförande i TVAB.
Roger Suup (S)