Förläng försöksverksamhet med fjärrundervisning!
Det kravet kommer från Lapplands Gymnasium med fyra gymnasieskolor i Kiruna, Gällivare, Pajala och Jokkmokks kommuner. Försöksverksamheten upphör formellt till sommaren men inget nytt lagförslag väntas. Därför föreslår man från gymnasieskolorna att regeringen antingen förlänger försöksverksamheten ett år dvs nästa skolår 2018/19 eller att man får dispens att fortsätta fjärrundervisningen.
Lapplands Gymnasium deltar i Skolverkets försöksverksamhet med fjärrundervisning sedan hösten 2015. I fjol föreslog en utredning om bättre möjligheter till fjärrundervisning och undervisning på entreprenad. Det var SOU (Statens Offentliga Utredningar) 2017:44 ”Entreprenad, fjärrundervisning och distansundervisning” som föreslog att det skulle bli lättare med bl a fjärrundervisning och att den nya lagen borde träda i kraft 1 juli 2018.
Nu kommer inget förslag till proposition under våren och formellt upphör försöksverksamheten som Lapplands Gymnasium deltar i och som innebär utökade möjligheter till fjärrundervisning jämfört med vad som gäller. Flera intressenter anser att regeringen då måste förlänga försöksverksamheten med fjärrundervisning tills skollagsändringar har beslutats och trätt i kraft.
– Om inte det sker så får det negativa konsekvenser för elever och vår skolverksamhet. En av konsekvenserna för våra elever är att de kan bli tvungna att flytta för att kunna fortsätta på sina gymnasieutbildningar. Försöksområdet för fjärrundervisning har möjliggjort att fler elever undervisats av behöriga lärare samt att elevgrupperna inte blivit för små. Den möjligheten försvinner när försöksverksamheten upphör, skriver Lapplands gymnasienämnds ordförande Birgitta Siljelöf (S) och gymnasiechef B-O Ström till bl a utbildningsdepartementet, Skolverket, SKL m fl.
Under försöksverksamheten har gymnasiekurser inom flera ämnen och program genomförts. I språkkurser har fjärrundervisning kunnat ske utanför försöksverksamhetens då skollagen tillåtit detta. Aktuella språk är tyska, franska, spanska, finska och samiska. De gymnasieprogram som samverkar med fjärrundervisning är vård- och omsorgsprogrammet, handels- och administrationsprogrammet, ekonomiprogrammet, teknikprogrammet och samhällsvetenskapsprogrammet. De båda yrkesprogrammen är helt beroende av samverkan via fjärrundervisning för att överhuvudtaget finnas kvar. Ungefär 20 lärare och 200 elever berörs i olika grad av möjligheten till fjärrundervisning.
Fjärrundervisning behövs inom Lapplands Gymnasium menar man för at ge eleverna ett större utbud av kurser och program att välja på och är en viktig förutsättning när våra fyra gymnasieskolor samverkar.
Roger Suup (S)