Debatt om färdtjänst och e-nämnd
På senaste kommunfullmäktige 17-04-10 vållade två frågor lite större debatt. Det var förslaget att gå med i e-nämnd för Norrbotten och en motion att säga upp avtalet med RKM (Regionala Kollektivtrafik-myndigheten). Kommunledningspartierna (socialdemokraterna, vänsterpartiet, samelistu, moderaterna och feministiskt initiativ) fick med bred marginal igenom sina förslag att gå med i e-nämnden för Norrbotten och att inte säga upp avtalet med RKM. Nyligen har man nämligen tagit beslut om att utvärdera avtalet med RKM.
Sedan några år tillbaka finns en e-nämnd som är gemensam för Norrbottens kommuner. Där samarbetar 13 av Norrbottens 14 kommuner. Nu har också Kiruna kommun genom beslutet i kommunfullmäktige 17-04-10 tagit klivit in samarbetet med en gemensam e-tjänsteplattform. Det innebär att alla 14 kommuner delar på kostnader när man avropar gemensam förstudie, kravspecifikation, upphandling, avtal, drift och underhåll, systemförvaltning och utveckling av e-tjänster. Kostnaden blir avsevärt lägre för varje kommun genom den gemensamma e-nämnden än om var och en av kommunerna gjort det själva. Därför var det naturligt att gå med i e-nämnden. Det gagnar medborgarna i varje kommun och innebär också verksamhetsnytta för medarbetarna.
Norrbottens e-nämnd har medborgaren i fokus och med verksamhetens behov som utgångspunkt ska man stödja kommunerna i länet för en snabbare utveckling inom e-förvaltning och digitalisering.Centerpartiet var tveksamma men stod tämligen ensamma i sin argumentation. Andra oppositionspartier stod också bakom kommunledningspartiernas förslag att gå med i e-nämnden.
Fr o m 16-01-01 ingår Kiruna kommun i det gemensamma samarbetet i länet om färdtjänst inom RKM (Regionala Kollektivtrafikmyndigheten). I samband med övergången till RKM var det svårt att få in anbud från befintliga taxiföretag. Till slut lyckades RKM få in och teckna avtal men för att säkra färdtjänsten var man också tvungen att starta ett dotterbolag för att sy ihop åtagandet. Efter en inkörningsperiod har kostnaden per resa sjunkit under nivån för två år sedan. Både när den tidigare lokala taxioperatören levererade tjänsten och RKM idag har synpunkter alltid kommit från brukarna.
Tidigare i februari tog kommunstyrelsens arbetsutskott beslut om att utvärdera färdtjänsten. Det ska RKM och socialförvaltningen göra gemensamt inom den närmaste tiden. Därför föreslog kommunledningspartierna avslag på en motion från centerpartiet att säga upp avtalet. Voteringen utfall med klara 22 för avslag och 11 för bifall.
Roger Suup (S)